Golden Retrievers zijn fantastische huisdieren, maar het zijn ook veelzijdige sport- en werkhonden.
In sport blinken ze uit in tal van disciplines, van gehoorzaamheid tot behendigheid. Ze zijn ook geschikt als zoek-, reddings- en geleidehonden. Bovendien blinken ze uit als spoorzoekers en ophalers van prooidieren tijdens de jacht. Golden Retrievers hebben een groot aantal kwaliteiten die hun wereldwijde populariteit rechtvaardigt.
Bron: Belangrijkste feiten en kenmerken afkomstig van Fédération Cynologique Internationale (FCI)
Intelligent / Stabiel karakter / Levendig / Liefdevol / Vriendelijk / Vol vertrouwen / Trouw
De oorsprong van het ras gaat helemaal terug tot aan een gele retriever met de naam Nous, gekocht door Lord Tweedmouth in 1865. Het ras werd daarna een aantal keren gekruist, met name met een ras dat niet meer bestaat, de Tweed Water Spaniël, en later met de Bloedhond en de Ierse Setter.
Uiteindelijk werd het ras in 1913 door de Kennel Club erkend als een "gele" of "gouden" Retriever. Toen de Golden Retriever Club in 1920 werd opgericht, werd de officiële rasnaam gewijzigd in Golden Retriever.
De voorouders van de Golden Retriever zijn vermoedelijk een gele Retriever en een Tweed Water Spaniel, een inmiddels uitgestorven ras. Later werd nog gekruist met een Bloedhond en een rode Setter. Het ras werd in 1960 officieel erkend.
Symmetrisch gebouwde, levendige, krachtige hond met vaste gangen en een vriendelijke uitdrukking.
De vacht is vlak of golvend met goede bevedering en een dichte, waterbestendige ondervacht. Elke tint van goud tot roomkleur is toegestaan, maar niet rood of mahonie.
De schofthoogte van de Golden Retriever ligt tussen de 50 - 60 cm. Het gewicht varieert van 25 - 35 kilo.
Zijn aanhankelijke, betrouwbare, gemoedelijke en vriendelijke aard maakt hem tot een bijzonder prettige huisgenoot. Hij is intelligent, vol zelfvertrouwen en graag bij de mensen. Wanneer hij voldoende beweging in de vrije natuur krijgt, is hij in huis een rustige hond.
De Golden Retriever heeft een halflange, dubbele vacht die bestaat uit dekharen en wolhaartjes. Dit ras verliest dagelijks wat haren, maar in de ruiperiodes kan het haarverlies enorm toenemen. Op het kammen van het lange haar aan de achterpoten, de broek genaamd, en de staart na, wordt het borstelen van de vacht afgeraden. Tijdens een borstelbeurt worden er te veel wolharen verwijderd. De hond heeft zijn wol nodig om zijn temperatuur op peil te houden, zowel in de zomer als in de winter. In plaats van geborsteld te worden kan de Golden Retriever tijdens de ruiperiode behandeld worden in een trimsalon waar men de zogenaamde wassen/blazen methode toepast. Om te genieten van een mooi verzorgde Golden Retriever zullen, van tijd tot tijd, delen van de vacht ook wat moeten worden ingekort en/of in model worden geknipt met een effileerschaar.
De rasverenigingen; Golden Retriever Club Nederland en Golden Retriever Vereniging zijn bezig met de gezondheid van de Golden Retriever. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: heupdysplasie, elleboogdysplasie en het ECVO-oogonderzoek. De Golden Retriever Club Nederland verplicht verder DNA-onderzoek naar Ichtichyose en PRA-1 & PRA-2, de Golden Retriever Vereniging adviseert alleen tot het doen van DNA-onderzoeken naar Ichtichyose en PRA-1 & PRA-2.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.
FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Sectie 1
© 2024 www.voedingvoorhondenkat.nl - Powered by Shoppagina.nl